Kronisk træthedssyndrom

Kronisk træthedssyndrom (CFS) karakteriseres ved konstant træthed og en unormal følelse af energisvigt. I mange tilfælde er trætheden så voldsom, at daglige gøremål kan være svære at udføre. CFS har længe været en omstridt sygdom, men siden 2007 er sygdommen blevet en rimelig accepteret medicinsk tilstand. Der er imidlertid fortsat uenighed om en del forhold mellem medicinske fagmiljøer og patientorganisationer.


Symptomer

Foruden træthed ses der også symptomer som forhøjet kropstemperatur, halskatar, ømme lymfeknuder, smerter i led og muskel er, hukommelsesbesvær m.m.

 

Behandling i det offentlige sundhedssystem

Lægen diagnosticerer tilstanden kronisk træthedssyn drom (CFS), hvis der opfyldes visse hovedkriterier vedrørende træthed, samt forskellige symptomkriterier og objektive fund som f.eks. forhøjet kropstemperatur, halskatar og ømme lymfeknuder. Det offentlige har i nogen behandling til at kurere lidelsen, men arbejder med symptomlindring o g fokus på vigtigheden af, at patienten lærer at leve med lidelsen og lærer ikke at overanstrenge sig. Det er yderst vigtigt, da det modsatte kan føre til invalidering.

 

Årsag

Den egentlige årsag kendes ikke, men tilstanden opfattes som udløst af mange årsager. Forskning tyder dog på, at patienter med kronisk træthedssyndrom lider af en vedvarende kropslig stressreaktion. Kroppen er altså “i alarmberedskab”, uden at der er nogen åbenbar grund til det. Man mener, at det kan skyldes infektionssygdomme, som eksempelvis borrelia og dertilhørende co-infektioner.

I mange tilfælde har sygdommen udviklet sig gradvis t over længere tid. Typisk foreligger udmattelse og træthed af betydelig alvor lighedsgrad med en varighed over seks måneder. Hos patienter med CFS ses overanstrengelse ofte for ud for anfald af træthed. Eksempelvis kan personen i det daglige påvirkes af dårlig kost, rygning, stress, alkohol og for lidt søvn, hvilket i sig selv ikke giver CFS. Først hvis personen f.eks. smittes med en simpel influenza kan CFS udløses.

 

Nordic Clinics behandling

Ved behandling af CFS skal alle tiltag foregå meget varsomt, da det mindste forkerte tiltag kan give reaktioner, som vil tage flere dage at komme over. Derfor er kombinationen af en omfattende og kompetent kost vejledning sammen med pålidelige laboratorieanalyser en god løsning. Der er flere analyser, der kan give et godt indblik i CFS-situationen, men hvilke der er bedst til dig vil blive vurderet ud fra en grundig gennemgang af netop din situation.

For at mindske belastninger i kroppen, kan det være relevant at undersøge for eventuelle fødevareintolerancer og fordøjelsesproblemer. Eksempelvis kan en urinprøve afsløre en ufuldstændig fordøjelse af mælk og gluten, som kan medføre dannelse af neuropeptider. Det kan ligeledes undersøges, om der findes overvækst af svampe og bakterier i tarmfloraen eller øget tarmpermeabilitet. Dertil kan der vurderes stresshormner, aminosyre status, samt andre ernæringsrelaterede stoffer.

Copyright © Nordic Clinic 2022