Undervægt

Undervægt er en tilstand, hvor der er mindre kropsfedt og muskelmasse, end anbefalet. Undervægtige har et Body Mass Index (BMI) på mindre end 18,5. Undervægt er forbundet med ligeså stor risikofaktor for mange livsstilssygdomme, som overvægt er.


Symptomer

Undervægt kan påvirke hormonproduktionen og føre til uregelmæssige menstruationer samt problemer med fertiliteten. Ligesom forekomsten af osteoporose ses hyppigere hos slanke mennesker.

 

Sundhedsvæsenets behandling

Lægen vil oplyse om madvarer med højt energiindhold, med det formål at øge kropsvægten. Ofte tilbydes der energidrikke som måltidstilskud. Dertil kan vægtkontrol tilbydes.

 

Årsager

Der kan være mange årsager til undervægt, både genetiske som miljømæssige. Eksempelvis hæmmer tobaksrygning appetitten og øger forbrændingen. Stress og depressioner kan medføre nedsat appetit, og forhøjet stofskifte kan gøre, at kroppen automatisk forbrænder mere energi. Det kan også skyldes spiseforstyrrelser. Fordøjelsesproblemer kan ydermere mindske næringsoptagelsen i tarmen.

 

Nordic Clinics behandling

Behandling hos Nordic Clinic vil indbefatte en afdækning af årsagerne samt en kostvejledning, der ikke kun fokuserer på den nuværende problemstilling, men som også vil give patienten redskaber til at styrke helbredet fremover. Handler det om undervægt vil der blive anbefalet en individuelt tilpasset næringsrig kost, der opfylder kroppens behov, med fokus på sunde råvarer. Optimering af ernæringstilstanden vil først og fremmest foregå gennem en identificering af specifikke mangler på eksempelvis vitaminer, mineraler og gode fedtstoffer. Der kan desuden undersøges, hvorvidt undervægten skyldes nedsat næringsstofoptagelse, som bl.a. kan opstå ved inflammation i fordøjelsen. Vi kan anvende laboratorieanalyser, der understøtter behandlingen. En af de relevante tests er en afføringsanalyse, som vil vise om alle fordøjelsesparametre for en sund fordøjelse er til stede. Ligeledes vil man kunne opdage, om der er uønskede bakterier, svampe eller parasitter, som påvirker næringsoptagelsen.

Copyright © Nordic Clinic 2022