Overvægt

Overvægt er et stigende problem for folkesundheden. Når mængden af fedt i kroppen er for stor i forhold til resten af legemsvægten, indtræder man i kategorien overvægtig. De mange følgesygdomme ved overvægt har store omkostninger personligt såvel som samfundsmæssigt. Man anvender den matematiske formel Body Mass Index (BMI) til at vurdere overfladisk om en person er overvægtig. Generelt er personer overvægte, når de har et BMI på mere end 25. Dog er nogle personer også det som kaldes tyndfede. De ser slanke ud, har normal BMI, men bærer på fedt som ligger dybt omkring organerne og spiller en ikke ligegyldig rolle i relation til udvikling af livsstilsrelaterede sygdomme.

 


Symptomer

Følger af overvægt kan være gangbesvær, ryg og knæ-problemer, åndenød, forhøjet blodtryk, sukkersyge, forhøjet kolesteroltal, galdesten, hjerte-kar-sygdomme, psykiske problemer m.m.

 

Behandling i det offentlige sundhedssystem

Lægen kan fortælle om sund kost og anbefale motion. Det er ligeledes muligt at indgå i et forløb udelukkende med vægtkontrol. Ved svær overvægt kan der ordineres appetitnedsættende medicin eller man kan blive henvist til en operation af mavesækken, en såkaldt gastric by-pass operation.

 

Årsager

Overvægt er en livsstilssygdom, som flere og flere mennesker lider af. Et større energiindtag end kroppen forbrænder er den simple forklaring på, at man kan komme til at veje for meget. Nogle mennesker har ydermere en biokemisk årsagssammenhæng, som gør, at de er mere disponeret for at blive overvægtige. Det kan f.eks. være genetisk betinget om man absorberer mere fedt end andre eller om man ikke forbrænder fedt så nemt som andre mennesker. Yderligere er det ikke alle der responderer med vægttab som konsekvens af motion. Andre problematikker kan være ubalance i tarmfloraen eller hormonelle problemstillinger som f.eks. høje stresshormon niveauer, østrogendominans eller lavt stofskifte.

 

Nordic Clinics behandling

Nordic Clinic behandler overvægtige børn og voksne, først og fremmest ved at afdække årsagerne til overvægten.

Sund kost er meget mere end grøntsager og fedtfattig mad. Det handler om at spise mad, der stemmer overens med ens genetiske disposition, og som samtidigt støtter stofskiftet og ikke mindst handler det om at sikre en korrekt tilpasning af vitaminer, mineraler og de sunde fedtstoffer. Vi vejleder i kost og livstilsændringer, som opfylder fysiske og psykiske behov. Det er også nærliggende, at det skal passe ind i den hverdag og livsstil, som personen fører.? Vi kan anvende laboratorieanalyser, der understøtter behandlingen. Det vil være f.eks. være relevant at benytte tests for ens genetiske disposition, samt stofskiftefunktion og energiproduktion.

Copyright © Nordic Clinic 2022