Diarré karakteriseres ved vandtynde afføringer tre eller flere gange i døgnet. Det er yderst vigtigt at finde årsagen til diarré, da en længerevarende tilstand kan medføre mangel på næringsstoffer.
Symptomer
Foruden tynde afføringer kan der også forekomme appetitløshed, kvalme, opkastninger, mavesmerter og feber i alvorligere tilfælde.
Behandling i det offentlige sundhedssystem
Hos lægen kan årsagen til diarré muligvis findes ved at dyrke bakterier fra afføringen. Hvis bakterier eller parasitter er årsagen behandles de typisk efterfølgende med medicin. Yderligere kan der ordineres stoppende midler.
Årsager
Der kan være flere årsager til diarré. En af de velkendte former er turist-mave, som kan opstå i mødet med fremmede bakterier når man rejser, eller når man har været uheldig at indtage vand eller fødevarer, hvor en dårlig hygiejne har givet vækst til symptomfremkaldende bakterier. Brug af antibiotika kan ligeledes give diarré. Andre årsager til diarré kan være fødevarereaktioner. Eksempelvis kan gluten, mælkesukkeret laktose eller sukkerstoffet sukrose give diarré. Andre årsager kan være overvækst af svampe og mikroorganismer i tarmen eller for få gavnlige mælkesyrebakterier. Dertil kan kroniske betændelsestilstande som bl.a. Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa, også være grunden til diarré.
Nordic Clinics behandling
I behandlingen af diarré er det primære naturligvis at identificere og fjerne årsagen. Nordic Clinic tilbyder en kostvejledning, der ikke kun fokuserer på den nuværende problemstilling, men som også vil give patienten redskaber til at styrke helbredet fremover.
Ved diarré føres maden hurtigt gennem tarmen og den hurtige transport reducerer muligheden for optimal optagelse af næringsstoffer. Det er nødvendigt at give den rette ernæringsmæssige støtte til tarmens slimhinde, for at den igen kan fungere optimalt. En del af behandlingen vil derfor bestå af vejledning vedrørende kost, kosttilskud, der kan behandle årsagen og afdække eventuelle mangeltilstande, der er opstået i perioden med diarré. Til dette benyttes bl.a. en afføringsprøve, som kan afdække ubalancer i tarmens bakterieflora. Derudover kan der benyttes en fødevareintolerance analyse, der nemt viser en eventuel uhensigtsmæssig reaktion på bestemte fødevarer.