Neuropeptider i urinen

Mængden af neuropeptider i urinen vurderes hos personer med adfærdsforstyrrelser i autismespektret, Autisme, Asperger men også ADHD. Analysen benyttes til at vurdere hvorvidt gluten og mælkefri diæt bør forsøges.  

 

Baggrund

Allerede i 1980'erne skrev overlæge K. L. Reichelt fra Rigshospitalet i Oslo, hvordan peptider fra mælk og hvede kan isoleres i urinen hos autister. Senere påviste han at disse peptider primært stammer fra gluten/gliadin (protein i hvede, rug, havre og byg) og kasein (protein i mælk). Peptiderne minder så meget om centralnervesystemets egne signalstoffer, at de forstyrrer biokemien, der ligger til grund for vores sanser, følelser, indlæring, tale m.m. Yderligere har en række andre universitetsforskere i blandt andet England og USA påvist samme resultat, samt videreudviklet analysemetoden der anvendes idag.

 

Peptider i urin

Proteiner består af lange kæder af sammenhægtede aminosyrer. Når de fordøjes, spaltes de af fordøjelsesanzymerne fra spyt, mavesæk, bugspytkirtel og tyndtarm. Proteinerne spaltes helt ned til dipeptider, der består af to sammenhægtede aminosyrer. Hvis fordøjelsen er svækket, som hos mange autister, spaltes gluten, gliadin og kasein ikke helt ned til dipeptider. I stedet kan der dannes neuropeptider, der består af ca. 8 aminosyrer. Disse neuropeptider føres fra tarmen og ud i blodbanen og kan spores i urinen.   

 

Neuropeptider

De fleste reaktioner i centralnervesystemet sker via signalstoffer kaldet neurotransmittere, de er kroppens egne neuropeptider. Nogle af de peptider der dannes ud fra gluten, gliadin og kasein, er næsten identitiske med kroppens egne neuropeptider og kan derfor påvirke de samme receptorer i centralnervesystemet. Det er forskelligt, hvordan neuropeptiderne kommer til udtryk hos det enkelte menneske.
En gruppe forskere har påvist nogle af de symptomer neuropeptiderne kan forårsage. De gav store mængder neuropeptider fra kasein til rotter. I løbet af ca. 1 minut blev de hyperaktive og løb formålsløst rundt, skar tænder og havde meget hurtigt åndedræt. Efter ca. 7 minutter blev de mindre aktive satte sig langt væk fra de andre rotter i et hjørne af buret og sørgede for at holde sig isoleret. De reagerede næsten ikke på lyd, og der var ingen social interaktion med de andre rotter. Efter ca. 1time blev rotterne ekstremt aggressive og angreb andre, der kom for tæt på.

 

Autisme spektret

Børn i autismespektret har ofte forhøjede mængder af neuropeptider i kroppen. I betragtning af hvordan neuropeptider virker, kan de betragtes som en medvirkende faktor ved autisme. Mange autister har inflammation i tarmen, hvilket resulterer i forringet spaltning af proteiner fra gluten, gliadin og kasein, såder dannes neuropeptider, der nemt kan passere tarmbarrieren.

Laboratorieanalysen giver svar på hvilke neuropeptider der kan spores, samt i hvilken mængde de dannes. Analysesvaret benyttes som indikattion for om der kan opstartes diæt.

 

Behandling

Korrekt vejledning af en erfaren behandler er væsentligt, så barnet får de rette næringsstoffer, på trods af, at der forsøges gluten- og mælkefri diæt. Det tager tid at udskille neuropeptiderne, hvorfor diæten bør forsøges i op til 6-8 måneder. Selvom peptiderne spiller en markant rolle i forhold til autismetilstanden er der også andre faktorer der kan være mindst ligeså vigtige i behandlingen. Miljømæssige faktorer såsom gener, psyke, ernæringstilstand, ophobning af organiske syrer, overvækst af svamp og bakterier i fordøjelsesystemet, fødevareintolerance m.m. kan også have en betydning.

 

Pris

Neuropeptidanalyse kr. 1425


Om

Nordic Clinic is a high-profile clinic that practises and promotes Functional medicine to patients throughout Scandinavia.

Adresse

Nygade 6, 3. sal
1164 København K
Danmark

Kontakt os

+45 3375 1005
info@nordicclinic.com

Nordic Clinic ©
Powered by Getwebshop ©