Glutenintolerance

Glutenintolerance er en form for overfølsomhedsreaktion mod gluten fra hvede, rug og byg. Det kan komme i alle aldersgrupper. Der ses ikke ødelæggelse af tarmens slimhinde og derfor ikke sygdommen cøliaki. Til gengæld ses der ofte en øget dannelse af antistofferne IgG og IgA.

 

Symptomer

Der ses et bredt symptombillede med alt fra milde maveproblemer til diarré, forstoppelse, irritabel tyktarm og mavesmerter. Hududslet, astma, ledsmerter, overvægt og depression kan også ses hos glutenintolerante mennesker.

 

Behandling i det offentlige sundhedssystem

Der vil i nogle tilfælde tages prøver for cøliaki og laktoseintolerans, da de to diagnoser ofte følges ad, men disse vil typisk være negative, hvorfor der oftest stilles diagnosen irritabel tyktarm. Diagnosen glutenintolerance stilles ikke som regel ikke, da der i det offentlige system primært arbejdes med cøliaki.

 

Årsager

Gluten er et protein, som findes i hvede, rug og byg. Af ukendte årsag reagerer flere mennesker på glutenindholdet i kornprodukter. Det kan eventuelt skyldes, at der indtages meget gluten gennem kosten. Det er uvist om glutenintolerance er forstadiet til cøliaki, men tilstanden bør tages alvorligt og behandles effektivt.

 

Nordic Clinics behandling

Nordic Clinics professionelle behandlere kan ud over at hjælpe dig med at finde frem til om du har glutenintolerance, give nemme og overskuelige kostråd med gode alternativer for glutenholdige fødevarer. Samtidig tages der højde for, om der indtages tilstrækkeligt med næringsstoffer, så kroppen ikke kommer i underskud.

Flere mennesker reagerer på den mad de spiser. Især gluten ses som værende en af de fødevarer, der typisk reageres på. Det kan være vigtigt at opdage en glutenintolerance, da dannelsen af antistoffer i blodet er et tegn på at immunforsvaret udfordres hver gang gluten indtages, hvilket eventuelt kan give andre symptomer som for eksempel hovedpine og eksem. Yderligere opleves der ofte ubehagelige symptomer, som let kan udgås ved den rette kost og behandling.

Der ses typisk fordøjelsesproblemer i forbindelse med glutenintolerance. Årsagerne til disse kan afklares ved at tage en afføringsprøve. Her kan man se tarmens tilstand og ved hjælp af den rette kost og behandling undgå ubalancer og unødvendige symptomer. Hvis der er tale om cøliaki, vil dette ligeledes fremgå.

 

Behandlingens virkning

En ung kvinde på 25 år oplever kraftige smerter i den nederste del af maven. Hun har diarré 3-4 gange i løbet af formiddagen. Hun har fået stillet diagnosen irritabel tyktarm. Hos Nordic Clinic tages der analyse for glutenintolerance. Analysen er svag positiv. Kvinden starter på glutenfri diæt og oplever i løbet af 1-2 uger at smerterne aftager og efter 3 måneder har hun normal afføring 1 gange dagligt.

 

Om

Nordic Clinic is a high-profile clinic that practises and promotes Functional medicine to patients throughout Scandinavia.

Adresse

Nygade 6, 3. sal
1164 København K
Danmark

Kontakt os

+45 3375 1005
info@nordicclinic.com

Nordic Clinic ©
Powered by Getwebshop ©